puszka.pl - pysznie!

Duszone warzywa z ciecierzycą i jogurtem


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

3 różyczki brokuła
1 ziemniak
1 mała marchewka
kilka plastrów białej rzodkwi
1/4 czerwonej papryki
kilka brukselek
garść żółtej fasolki szparagowej z puszki

szklanka ugotowanej ciecierzycy
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki czarnej gorczycy
1/4 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1/4 łyżeczki cząbru
1/4 łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie:

Ziemniaka kroimy w cienkie paski, marchewkę wzdłuż obieraczką do warzyw, a rzodkiew w słupki. Warzywa zalewamy połową szklanki wody, solimy i dusimy pod przykryciem.

Jogurt mieszamy z przyprawami. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy fasolkę i cieciorkę. Wlewamy jogurt z przyprawami, dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia.
Nadesłał(a) Fermina_Daza, dnia: 2009-12-03 21:11:53.413
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: