Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
500 g jarmużu
4 spore cebule
1 jabłko
ew. 2,5-3 wywaru warzywnego (może być sama woda)
sól
czarny pieprz
50 g masła lub oliwy do smażenia
śmietana do smaku (opcjonalnie)
płatki migdałowe do dekoracji
Przygotowanie:
Jarmuż płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy i wycinamy ze środka liści stwardniałą część łodygi. W międzyczasie rozgrzewamy masło/oliwę na patelni i podsmażamy cebulkę na złoty kolor. Przekładamy ją do sporego garnka, dokładamy oporządzony jarmuż, pocięte, dowolnie obrane ze skórki jabłko i dolewamy około 2,5-3 litrów wody lub wywaru warzywnego. Zupę opcjonalnie solimy, doprawiamy pieprzem i gotujemy około 30 minut.
Następnie blendujemy całość, dodajemy śmietanę (lub nie) i podajemy, najlepiej z chrupiącym pieczywem.
Twoje zapiski: