puszka.pl - pysznie!

Halawa - Sudzi ka halawa (z szafranem i gałką muszkatołową)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

650 ml wody
300 g cukru
10 nitek szafranu (niekoniecznie)
1/2 łyżki startej gałki muszkatołowej
35 g rodzynek
35 g orzechów laskowych lub włoskich
200 g masła
225 g kaszy manny

Przygotowanie:

Do wody wsypać cukier, szafran i gałkę. Gotować przez minutę. Dodać rodzynki, zmniejszyć ogień i gotować dalej. Orzechy lekko przyprażyć na suchej patelni i drobno posiekać.

W drugim garnku roztopić na średnim ogniu masło. Wsypać kaszę i prażyć przez 10-15 minut mieszając.

Kiedy kasza nabierze złotego koloru, a masło zacznie się od niej oddzielać, zmniejszyć ogień i powoli wlewać syrop ciągle mieszając - może pryskać! Wówczas należy szybko mieszać, aby nie powstały grudki.

Wrzucić orzechy, przykryć i gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec zamieszać. Podawać na gorąco lub na zimno.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Wegetariańska książka kucharska (serwis już nie istnieje)

Twoje zapiski: