Barszcz (bez zakwasu) robiący się przez noc
Dżo: "mam bardzo prosty i zajmujący mało czasu sposób na barszcz".
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
włoszczyzna na bulion
liść laurowy
ziele angielskie
buraki (dużo)
sok z cytryny
sól
czosnek
majeranek
pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Wieczorem gotuję jarzynowy wywar z liściem laurowym i zielem angielskim, wrzucam do gorącego starte surowe buraki (dużo) i zostawiam na noc, buraki "wypłukują" się ze smaku i koloru.
Przed obiadem podgrzewam go, ale nie zagotowuję (to ważne aby barszcz nie stracił koloru), dodaję soku z cytryny do smaku, przyprawy - czosnek, majeranek, pieprz ziołowy, sól i gotowe.
Ja przecedzam, bo my lubimy barszcz bez farfocli, ale jeśli to ma być a'la barszcz ukraiński, to można zostawić wiórki, tylko wówczas trzeba dłużej podgrzewać, aby zmiękły. Życzę smacznego.
Wskazówki i uwagi:
Dużo, bardzo dużo buraków to sekret dobrego barszczu.
Twoje zapiski: