puszka.pl - pysznie!

Barszcz (bez zakwasu) robiący się przez noc

Dżo: "mam bardzo prosty i zajmujący mało czasu sposób na barszcz".


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

włoszczyzna na bulion
liść laurowy
ziele angielskie

buraki (dużo)
sok z cytryny
sól
czosnek
majeranek
pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Wieczorem gotuję jarzynowy wywar z liściem laurowym i zielem angielskim, wrzucam do gorącego starte surowe buraki (dużo) i zostawiam na noc, buraki "wypłukują" się ze smaku i koloru.

Przed obiadem podgrzewam go, ale nie zagotowuję (to ważne aby barszcz nie stracił koloru), dodaję soku z cytryny do smaku, przyprawy - czosnek, majeranek, pieprz ziołowy, sól i gotowe.

Ja przecedzam, bo my lubimy barszcz bez farfocli, ale jeśli to ma być a'la barszcz ukraiński, to można zostawić wiórki, tylko wówczas trzeba dłużej podgrzewać, aby zmiękły. Życzę smacznego.

Wskazówki i uwagi:

Dużo, bardzo dużo buraków to sekret dobrego barszczu.
Nadesłał(a) ~wd, dnia: 2009-12-02 11:47:27.407
Źródło/autor przepisu: wegedzieciak.pl, dżo

Twoje zapiski: