Brukselka duszona w marchewce
Wiele osób chwali ten przepis. Niektórzy dzięki niemu odkryli że lubią brukselkę ;)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
30 dag brukselki
3 marchewki
3 cebule
ew. pomidor
olej do smażenia
majeranek lub inne przyprawy, np. por i koperek lub chili i imbir
sól
opcjonalnie:
- prażone nasionka - dynia, słonecznik lub sezam
- lub po garści orzechów włoskich i laskowych
Przygotowanie:
Brukselkę umyć, pokroić na połówki (mniejsze główki) lub ćwiartki (większe główki). Gotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać startą na grubej tarce marchew, dusić mieszając kilka minut. Dodać brukselkę z wywarem, przyprawić majerankiem i solą.
Wskazówki i uwagi:
Ania D.: "Można urozmaicać - dodać pomidora, żeby zrobił się sosik, albo pora i koperku zamiast majeranku. Można też dodać prażone nasionka - dynię, słonecznik lub sezam. Co fantazja podpowie :)"
Kitten z wegedzieciak.pl: "Zamiast majeranku dałam chili i imbir + po garści orzechów włoskich i laskowych (patent podpatrzony w lubelskim barze 'Wegetarianin'). Wspaniałe połączenie, polecam."
Twoje zapiski: