puszka.pl - pysznie!

Brukselka duszona w marchewce

Wiele osób chwali ten przepis. Niektórzy dzięki niemu odkryli że lubią brukselkę ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

30 dag brukselki
3 marchewki
3 cebule
ew. pomidor
olej do smażenia
majeranek lub inne przyprawy, np. por i koperek lub chili i imbir
sól
opcjonalnie:
- prażone nasionka - dynia, słonecznik lub sezam
- lub po garści orzechów włoskich i laskowych

Przygotowanie:

Brukselkę umyć, pokroić na połówki (mniejsze główki) lub ćwiartki (większe główki). Gotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać startą na grubej tarce marchew, dusić mieszając kilka minut. Dodać brukselkę z wywarem, przyprawić majerankiem i solą.

Wskazówki i uwagi:

Ania D.: "Można urozmaicać - dodać pomidora, żeby zrobił się sosik, albo pora i koperku zamiast majeranku. Można też dodać prażone nasionka - dynię, słonecznik lub sezam. Co fantazja podpowie :)"

Kitten z wegedzieciak.pl: "Zamiast majeranku dałam chili i imbir + po garści orzechów włoskich i laskowych (patent podpatrzony w lubelskim barze 'Wegetarianin'). Wspaniałe połączenie, polecam."
Nadesłał(a) ~wd, dnia: 2009-11-23 10:06:10.376
Źródło/autor przepisu: wegedzieciak.pl, Ania D.

Twoje zapiski: