około 10-12 gotowych naleśników (u mnie na mące pełnoziarnistej)
farsz: pół średniego brokuła
po małej puszce czerwonej i białej fasoli
200g pieczarek
cebula
około 1/3 średniej cukinii
opcjonalnie: ser żółty
oliwka z oliwek do smażenia
mieszanka ziół
sól
pieprz
sos na bazie zasmażki: margaryna [dla wegan olej]
mąka
pół kostki warzywnej lub warzywko lub sól
parę łyżek koncentratu pomidorowego
majeranek
pieprz
ew. sól
Przygotowanie:
Farsz: brokuły podzielić na bardzo drobne różyczki i uparować lub ugotować. Fasolę opłukać. Pieczarki zetrzeć na tarce, cebulę posiekać, cukinię pokroić w drobną kosteczkę (nie obierać). Pieczarki, cebulę i cukinię udusić z odrobiną oliwki, ziołami, solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce.
Sos: w garnku zrobić z margaryny i mąki zasmażkę. Kostkę warzywną rozpuścić w wodzie, dodać do zasmażki, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, dodać koncentrat, majeranek, pieprz i ewentualnie sól.
Na naleśnikach układać farsz - smażone pieczarki z cukinią, brokuły, fasolę i ewentualnie ser - pozostawiając boki wolne i zwijać jak krokiety. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i piec około pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni.
Wskazówki i uwagi:
W zasadzie to w takie naleśniki można zawinąć jakiekolwiek warzywa: marchewkę, kukurydzę, kalafior, groszek, kabaczek - na co przyjdzie ochota lub co w lodówce zalega. U mnie podstawą zawsze są pieczarki i brokuły.
Nadesłał(a) ryfka,
dnia: 2009-11-18 12:24:31.226
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.