puszka.pl - pysznie!

Bakłażany w sosie orzechowym

Kuchnia gruzińska. Autorka przepisu: "W Gruzji jadłam to danie na zimno, jako przystawkę, ale smakuje też na ciepło."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

3 średnie bakłażany

Sos orzechowy:
3/4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
sól
1 łyżeczka zmielonej kolendry
sproszkowana ostra papryka
ocet winny lub sok z cytryny
ok. 3/4 szklanki bulionu

Przygotowanie:

Bakłażany pokroić w grube plastry. Można posolić, odczekać trochę, osuszyć - podobno mniej tłuszczu wtedy chłoną. Usmażyć z obu stron wkładając na rozgrzany olej. Można je też przygotować na grillu.

Sos: Orzechy zmielić lub zmiażdżyć w moździeżu. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do orzechów. Dodać zmieloną kolendrę, szczyptę ostrej papryki, ocet winny lub sok z cytryny (do smaku, nie za dużo), następnie dodawać bulion i rozcierać. Najlepiej przygotowanie sosu wychodzi w makutrze - bardzo dobrze się uciera.

Sosem polewać plastry bakłażanów.
Nadesłał(a) ~zdzichu, dnia: 2009-11-18 12:29:25.01
Źródło/autor przepisu: Na podstawie przepisu z netu (ktos cytował kogoś.... trudno dociec kogo)

Twoje zapiski: