Bakłażany w sosie orzechowym
Kuchnia gruzińska. Autorka przepisu: "W Gruzji jadłam to danie na zimno, jako przystawkę, ale smakuje też na ciepło."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
3 średnie bakłażany
Sos orzechowy:
3/4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
sól
1 łyżeczka zmielonej kolendry
sproszkowana ostra papryka
ocet winny lub sok z cytryny
ok. 3/4 szklanki bulionu
Przygotowanie:
Bakłażany pokroić w grube plastry. Można posolić, odczekać trochę, osuszyć - podobno mniej tłuszczu wtedy chłoną. Usmażyć z obu stron wkładając na rozgrzany olej. Można je też przygotować na grillu.
Sos: Orzechy zmielić lub zmiażdżyć w moździeżu. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do orzechów. Dodać zmieloną kolendrę, szczyptę ostrej papryki, ocet winny lub sok z cytryny (do smaku, nie za dużo), następnie dodawać bulion i rozcierać. Najlepiej przygotowanie sosu wychodzi w makutrze - bardzo dobrze się uciera.
Sosem polewać plastry bakłażanów.
Twoje zapiski: