2 ogromne cebule
4-5 ząbków czosnku
kilka ziemniaków (wedle uznania)
olej do smażenia
papryka ostra
majeranek
kminek
sól ziołowa
świeży koperek do posypania
Przygotowanie:
Gotujemy bulion ze startej marchewki, pietruszki i selera + liść laurowy, ziele angielskie. Wrzucamy kotleta sojowego (1-1,5 litra wody).
Na patelni podsmażamy cebule pokrojone w grube talarki, rozgnieciony lekko czosnek i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Trzymamy aż będą dosyć miękkie, ale nie za bardzo. Na koniec posypujemy ostrą papryką.
Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem (warzywa odsączamy).
Solimy wedle uznania + majeranek i gotujemy 15 min. Na koniec dodajemy koperek.
Wskazówki i uwagi:
Zupę robiłam pierwszy raz w ten sposób i wyszła wyjątkowo dobra. Polecam!
Nadesłał(a) Mandagore,
dnia: 2009-11-15 09:38:56.783
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.