puszka.pl - pysznie!

Jogurt domowy, naturalny lub owocowy

Domowy sposób na rozmnożenie jogurtu.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

1 litr mleka
50 ml jogurtu z żywymi kulturami bakterii
dowolne owoce z wyjątkiem kiwi (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Po zagotowaniu schładzamy mleko do temperatury ok. 40°C. Dodajemy jogurt i zostawiamy na 12 godzin w termosie lub w ciepłym miejscu (np. w pobliżu kaloryfera).

Po upłynięciu tego czasu odlewamy trochę serwatki (w zależności od tego, jaki gęsty chcemy mieć jogurt), dodajemy zmiksowane owoce i studzimy w lodówce.

Wskazówki i uwagi:

Gotowy jogurt trzymamy w lodówce.
Nadesłał(a) pat, dnia: Sep 2, 2000
Źródło/autor przepisu: Wegetariańska książka kucharska (serwis już nie istnieje)

Twoje zapiski: