Piernik z mąki orkiszowej z plasterkami jabłka
Uwaga: wprowadza świąteczną atmosferę, nawet jeśli do świąt jeszcze daleko.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej
3/4 szklanki sztucznego miodu
szklanka mleka sojowego (ja dałam waniliowe) lub innego, może być też woda
1/3 szklanki oleju
2 łyżki kakao lub karobu
4 łyżki przyprawy do piernika (poszłam na łatwiznę z braku odpowiednich przypraw)
dałam jeszcze łyżkę cynamonu, ale to już kwestia mojego uzależnienia :-P
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
1 duże jabłko
bakalie (rodzynki, orzechy)
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę, miód, mleko, olej, kakao, przyprawy, proszek i sodę. Dodać bakalie. Wylać na blachę wysmarowaną olejem. Wyłożyć (i radzę lekko podtopić) pokrojonym w plasterki jabłkiem.
Piec 40 min w 190 stopniach.
Wskazówki i uwagi:
Z mąki pszennej bądź razowej też pewnie wyjdzie. ;)
Twoje zapiski: