puszka.pl - pysznie!

Babeczki waniliowe

Moje ulubione :)


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

kruche ciasto:
30 dag mąki
10 dag cukru pudru
15 dag margaryny
1 żółtko

krem:
1/2 l mleka
1 jajo
2 żółtka
15 dag mąki
pół szklanki cukru
1 paczka cukru waniliowego
10 dag margaryny

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i pozostawić przykryte na 30 minut.

Rozwałkować na grubość 2 cm i wylepić nim foremki. W tym celu ustawić małe foremki do babeczek jedna koło drugiej. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść na foremki. Przycisnąć ciasto ręką, odciąć skrawki i ugnieść ręką w foremkach, by dobrze przylegało do ścianek. Skrawki i pozostałe ciasto rozwałkować i wylepić dalszą porcję foremek.

Babeczki napełnić kremem śmietankowym (przepis poniżej), przykryć cienką warstwą ciasta i piec 20-30 minut w gorącym piekarniku.

Przygotowanie kremu:
Do mleka wbić żółtka i jajo, dodać mąkę, cukier i cukier waniliowy. Zagotować mieszając, aby masa nie przypaliła się. Gdy zgęstnieje, zdjąć z ognia, przestudzić, dodać margarynę i wymieszać. Po ostudzeniu napełnić kremem babeczki.

SMACZNEGO :)
Nadesłał(a) lakijka, dnia: 2009-10-14 23:02:58.356
Źródło/autor przepisu: książka kucharska na CD Wydawnictwa Cartall

Twoje zapiski: