puszka.pl - pysznie!

Ciecierzyca z rukolą

Pyszne danie na ciepło - z bułką na śniadanie bądź do obiadu zamiast ziemniaków, podawane z zapiekanym serem camembert.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1 puszka ciecierzycy
1/2 lub 1 opakowanie rukoli (ilość w zależności od upodobań, ale rukola baaardzo mocno zmniejsza objętość pod wpływem ciepła)
3-5 ząbków czosnku
łyżka masła lub dobrej oliwy
sól
pieprz

Przygotowanie:

Drobno posiekany świeży czosnek podsmażamy krótko na maśle lub oliwie, po czym dosypujemy do niego odcedzoną cieciorkę. Dajemy cieciorce parę minut na podgrzanie się. Gdy lekko się przyrumieni, dodajemy do niej rukolę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, po czym natychmiast wykładamy na talerze. Rukola nie powinna znajdować się na ciepłej patelni dłużej niż minutę.

Wskazówki i uwagi:

W oryginalnym przepisie Nigelli cieciorka była doprawiana jeszcze kuminem oraz duszona chwilę w jakimś alkoholu (rumie czy czymś podobnym).
Nadesłał(a) agapotrykus, dnia: Oct 5, 2009
Źródło/autor przepisu: na podstawie "Nigella gotuje"

Twoje zapiski: