puszka.pl - pysznie!

Cukinia w cieście piwnym (lub z wodą gazowaną)

Oryginalny przepis dotyczył czegoś innego, ale ja przerobiłam go na wegańską przekąskę :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

cukinia
sól
olej do smażenia
+ mąka do obtaczania cukinii

150-200 ml jasnego schłodzonego piwa (lub wody gazowanej)
125 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sproszkowanej chilli

Przygotowanie:

Stopniowo mieszać piwo z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i chili. Dodawać tyle piwa, aby uzyskać odpowiednią konsystencję - dość gęstego, ale płynnego ciasta.

Cukinię pokroić w plastry.

Rozgrzać olej na patelni - ilość mniej więcej taka jak przy smażeniu placków z jabłkami.

Obtaczać plastry cukinii w mące, potem w cieście, smażyć na rozgrzanym oleju przewracając. Smacznego :)

Wskazówki i uwagi:

Dawajcie tyle proszku do pieczenia, ile jest podane w przepisie.

Nie próbowałam smażyć cukinii w głębokim oleju, ale myślę, że dałoby radę :)
Nadesłał(a) lillamy21, dnia: Sep 21, 2009
Źródło/autor przepisu: na bazie http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/krewetki/w_ciescie/przepis.html

Twoje zapiski: