puszka.pl - pysznie!

Naleśniki ryżowe (bezglutenowe)

Ania D.: "Trzeba je tylko zawsze dobrze przyprawiać, bo sama mąka ryżowa jest niesamowicie neutralna w smaku."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 10 naleśników

1 szklanka mąki ryżowej razowej (można zmielić ryż w młynku do kawy, przesiać i twarde pozostałości jeszcze raz zmielić)
1 3/4 szklanki zimnej wody
sól
1/8 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki majeranku
1/8 łyżeczki słodkiej papryki
olej do smażenia
12-to centymetrowy kawałek białej części pora

Przygotowanie:

Wymieszać mąkę ryżową, sól, kurkumę, majeranek, paprykę, dodać wodę, zmiksować. Odstawić na 30 min. Pokroić drobno pora, dodać do ciasta z 1 łyżką oleju.

Smażyć niewielkie i cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni. Po wylaniu ciasta na patelnię może wydawać się, że nie uda się przewrócić naleśnika. Przez moment ciasta wygląda jak gotująca się zupa - jak do wyrzucenia od razu do kosza / wylania, ale nie zdarza się, by jakikolwiek nalesnik się nie udał - mąka ryżowa zespala je doskonale. Kto próbę sił przetrzyma, ten ma naleśniki. Trzeba poczekać, aż brzeg naleśnika zacznie trochę odstawać od patelni i dopiero wtedy przewracać na drugą stronę.
Nadesłał(a) ~w.d., dnia: 2009-10-02 20:53:34.883
Źródło/autor przepisu: wege.dzieciak.pl, Ania D.

Twoje zapiski: