puszka.pl - pysznie!

Pierogi z mąką jęczmienną nadziewane kapustą

Ania D.: "Podaję przepis, który powstał kilka dni temu i jest już hitem u mnie. Zaczęłam piec tylko ma mące pełnoziarnistej, nie dodaję białej mąki, a sama razowa jest dla mnie (poza chlebem) trochę za bardzo otrębowa. Wymyśliłam więc dodatek innych mąk (jaglanej, gryczanej, jęczmiennej etc). Błyskawicznie się robi ciasto, żadnego zagniatania, robiłam je 5 minut."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 13 dużych pierogów (z placków o średnicy 10cm)

ciasto:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki jęczmiennej (zemleć na mąkę pęczak)
2-3 czubate łyżeczki majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
szczypta kurkumy
1/4 szklanki oleju

farsz:
50 dag kiszonej kapusty
20 dag białej kapusty
2 większe cebule
1 marchew
listek laurowy
3 kulki ziela angielskiego
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ciasto: Wymieszać w misce mąkę pszenną, mąkę jęczmienną, majeranek, słodką paprykę, sól, kurkumę, dodać olej i starannie wymieszać łyżką, by nie było grudek. Dodać 1/2 szklanki zimnej wody, kilkoma ruchami zagnieść miękkie i luźne ciasto. Wychodzi ono lepkie, ale takie powinno być. Schłodzić w lodówce; ciasto w tym czasie zgęstnieje.

Farsz: Kapustę kiszoną zalać niewielką ilością wrzątku (na wysokość ok. 2 cm), dodać listek, ziele i gotować ok. 30 min. Cebulę zeszklić na oleju, marchew drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, białą kapustę poszatkować. Dodać do gotującej się kapusty cebulę, marchew i białą kapustę. Gotować do miękkości, sprawdzać, czy woda nie wyparowała. Po ugotowaniu dokładnie wystudzić kapustę i odcisnąć ją na sitku.

Wałkować placki o grubości ok. 4 mm, wycinać duże koła (np. od miseczki), kłaść dwie łyżki farszu, składać do siebie brzegi i przyciskać je widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia spodów na blaszce wysypanej delikatnie mąką.
Nadesłał(a) ~w.d., dnia: Jan 6, 2010
Źródło/autor przepisu: wege.dzieciak.pl, Ania D.

Twoje zapiski: