Jabłecznik z wiórkami kokosowymi, na razowym spodzie
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
spód:
1.5 szkl. mąki razowej
2/3 szkl. mąki owsianej
1 łyżeczka soli
1/2 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
nadzienie jabłkowe:
6 szkl. pokrojonych jabłek
3/4 łyżeczki cynamonu
1/4 szkl. wiórków kokosowych
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
2 łyżki miodu lub słodu
1/4 szkl. wody
Przygotowanie:
Wyrabiamy ciasto rękami i rozwałkowujemy na grubość ok 5 cm. Po przełożeniu na formę nakłuwamy widelcem.
Składniki nadzienia mieszamy razem i gotujemy ok 5 min. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną uprzednio z niewielką ilością wody.
Nadzienie wylewamy na spód i pieczemy w temp. 180-200°C przez 15-20 minut.
Twoje zapiski: