puszka.pl - pysznie!

Jabłecznik z wiórkami kokosowymi, na razowym spodzie


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

spód:
1.5 szkl. mąki razowej
2/3 szkl. mąki owsianej
1 łyżeczka soli
1/2 szkl. wody
1/2 szkl. oleju

nadzienie jabłkowe:
6 szkl. pokrojonych jabłek
3/4 łyżeczki cynamonu
1/4 szkl. wiórków kokosowych
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
2 łyżki miodu lub słodu
1/4 szkl. wody

Przygotowanie:

Wyrabiamy ciasto rękami i rozwałkowujemy na grubość ok 5 cm. Po przełożeniu na formę nakłuwamy widelcem.

Składniki nadzienia mieszamy razem i gotujemy ok 5 min. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną uprzednio z niewielką ilością wody.

Nadzienie wylewamy na spód i pieczemy w temp. 180-200°C przez 15-20 minut.
Nadesłał(a) pat, dnia: Sep 2, 2000
Źródło/autor przepisu: Wegetariańska książka kucharska (serwis już nie istnieje)

Twoje zapiski: