Pasztet z kaszy gryczanej i fasoli
Dort.ds: "Przebojem w mojej rodzinie i wśród znajomych jest pasztet z opakowania kaszy gryczanej :D (mięsożercy nie wierzą że jest bez mięsa)."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
100 g kaszy gryczanej
100 g pęczaku
2 szkl. fasoli drobnej
4 cebule
3-4 ząbki czosnku
2 marchwie
pietruszka
średni seler
50 g drożdży (opcjonalnie, w zależności )
100 g płatków owsianych
4 jajka (opcjonalnie)
pęczek natki pietruszki (gdy jest jej więcej, jest jeszcze lepszy)
majeranek
sól
pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę, pęczak i fasolę ugotować, cebulę i czosnek posiekać. Resztę warzyw zetrzeć i udusić na oleju. Pod koniec duszenia można dodać rozkruszone drożdże i podgrzać aż się rozpuszczą, przestudzić.
Fasolę i kaszę zemleć, dodać płatki owsiane, jajka, natkę i przyprawy. Piec ok. godz. w 180st.
Ja robiłam wiele kombinacji tego przepisu i zawsze wychodziło super - teraz nie dodaję drożdży. Jak nie daję jajek, to daję więcej płatków owsianych lub pęczaku.
Twoje zapiski: