Pasztet z kaszy gryczanej i fasoli adzuki
Puszczyk: "Jedliśmy go na ciepło jako dodatek do obiadku zamiast kotlecików i na zimno kroiłam go w plasterki na chleb. Zależnie od fantazji."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
szklanka fasoli adzuki
szklanka kaszy gryczanej niepalonej
pół dużego pora
pół szklanki błyskawicznych płatków owsianych
majeranek
sól
suszona natka pietruszki (lub świeża)
olej do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Ugotować szklankę fasoli adzuki (np. w szybkowarze), odcedzić, potem szklankę kaszy gryczanej niepalonej w dwóch szklankach wody do odparowania. Podsmażyć pół dużego pora.
Wymieszać, ubić tłuczkiem do ziemniaków. Dodać pół szklanki błyskawicznych płatków owsianych. Doprawić majerankiem, solą i suszoną natką pietruszki.
"Buch" do pieca na wysmarowaną olejem okrągłą tortownicę (fajnie się je takie pasztetowe ciasto). Piec ok. 15 minut w 180 st.
Twoje zapiski: