puszka.pl - pysznie!

Pasztet z selera i pestek dyni


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 większy seler
3/4 szklanki pestek z dyni
2 większe cebule
olej do smażenia
sól

Przygotowanie:

Selera ugotować w całości, wystudzić. Dynię zalać gorącą wodą na kilka godzin (można zostawić do następnego dnia). Cebulę zeszklić, dodać odsączoną dynię i razem z selerem przekręcić przez maszynkę lub zmiksować. Doprawić solą. Zapiekać w piecyku przez 20 min.

Wskazówki i uwagi:

Ja zapiekałam w szklanym naczyniu, więc wybieraliśmy zawartość nożem lub widelcem, ale całość była zwarta. Można pewnie zagęścić tartym chlebem. Nie próbowałam kroić ich na plasterki (staram się nie piec w blaszce, bo cebula reaguje z metalem).
Nadesłał(a) ~w.d., dnia: Oct 4, 2009
Źródło/autor przepisu: wege.dzieciak.pl, Ania D.

Twoje zapiski: