puszka.pl - pysznie!

Caponata

Kuchnia sycylijska. Mieszane duszone warzywa, doprawione na słodko-kwaśno, podawane na zimno jako przystawka bądź dodatek do dań nieco treściwszych.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

2 bakłażany
2 papryki
2 cebule
3 łodygi selera naciowego
2 pomidory
2 łyżka kaparów
4 łyżki czarnych oliwek bez pestek
1 łyżka rodzynek
2 ząbki czosnku

oliwa do smażenia
sól
pieprz
cukier
ocet winny

Przygotowanie:

Paprykę pokroić w niewielką kostkę, cebulę - w drobną, seler pokroić w centymetrowe kawałki.

Na rozgrzanej oliwie udusić posiekaną cebulę, dodać pokrojony w centymetrowe kawałki seler oraz pokrojoną paprykę i rozgnieciony czosnek. Dodać pokrojone pomidory i dusić razem przez ok. 10 minut.

Bakłażany pokroić w dużą kostkę i usmażyć na złoto na drugiej patelni, a następnie połączyć z resztą warzyw. Dodać kapary, pokrojone oliwki, sparzone wcześniej i odsączone rodzynki. Doprawić na słodko-kwaśno. Wystudzić.
Nadesłał(a) Wanieczek, dnia: 2009-09-07 21:59:59.986
Źródło/autor przepisu: http://www.palcelizac.pl/przepis/446/caponata/

Twoje zapiski: