Kalabryjska zupa pomidorowa
Moja ulubiona zupa pomidorowa. Przepyszna, bo... jest najbardziej pomidorowa na świecie. Esencja śródziemnomorza... Potrzebne są tylko prawdziwe, pachnące pomidory, więc należy się spieszyć, póki jest sezon...
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
5 pięknych, dojrzałych pomidorów (obranych ze skórki, pokrojonych na małe kawałki)
6 łyżek dobrej oliwy
2 ząbki czosnku (drobniutko posiekanych)
1 drobno pokrojona cebula
1,5 l wody
2 łyżki natki pietruszki
ewentualnie ser (pecorino, grana padano lub parmezan)
ewentualnie garść drobnego makaronu
proponowane przyprawy: sól, odrobina cukru, lubczyk
Przygotowanie:
Na gorącą oliwę wrzucić cebulę, czosnek, pomidory i łyżkę natki. Smażyć na małym ogniu przez 10 min, często mieszając. Wlać wodę i doprowadzić powoli do wrzenia, gotować przez 20 min. Przyprawić. Jeśli chcemy dodać makaron, zwiększyć ogień i wrzucić, po czym gotować według przepisu na opakowaniu. Na talerzach posypać natką. Ewentualnie serem - wedle preferencji.
Twoje zapiski: