puszka.pl - pysznie!

Paczuszki z dynią lub cukinią


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 8 osób

ciasto:
0,3 kg mąki pszennej
0,2 kg maki żytniej razowej
drożdże (5 dkg)
pół łyżeczki soli
szczypta cukru
trochę wody

farsze dyniowy i cukiniowy:
pół małej dyni
dwie małe cukinie
dwie cebule
sól
pieprz
zioła i przyprawy do wyboru (np. szałwia i ostra papryka do dyni, natka do cukini)

Przygotowanie:

Rozczynić drożdże. Kiedy trochę urosną, dodać mąkę, wodę, sól i zagnieść dość twardą kulę ciasta. Rozwałkować płasko, wykrajać szklanką kółka.

Tuż przedtem przygotować dwa farsze - dyniowy i cukiniowy, czyli zetrzeć każde warzywo na grubej tarce, dodać posiekaną cebulę, doprawić solą, pieprzem, i ziołami. Ja dziś do dyniowego dodałam świeże listki szałwii i ostrą paprykę w proszku. Do farszu cukiniowego dałam dużo zielonej pietruszki. Oczywiście to kwestia wolnego wyboru :)

Na każdy jeden wycięty krążek nałożyć trochę farszu, przykryć drugim krążkiem, do połowy naokoło je zlepić, wziąć do ręki, i doładować do tak powstałej kieszeni jeszcze trochę farszu, zalepić do końca naokoło.

Kłaść paczuszki na nasmarowaną olejem blachę i piec około 25-30 minut.
Nadesłał(a) kordonia, dnia: Aug 30, 2009
Źródło/autor przepisu: uległam zachwytom nad przepisem z www.kwestiasmaku.com, przerobiwszy ciasto na wegańskie :P

Twoje zapiski: