puszka.pl - pysznie!

Vege tortilla (nadzienie z pomidorami i kotletami sojowymi)

Robiona u koleżanki, ciekawa alternatywa dla jedzenia kotletów sojowych z ketchupem:) Trochę inspiracji kuchnią meksykańską, ostre, ale bardzo smaczne!:) Dla odchudzających się - jedna tortilla to ok. 400 kcal.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

kilka liści sałaty lodowej
pomidor
papryczki jalapeno marynowane (opcjonalnie)
sos salsa
+ 2 placki tortilli

4 kotlety sojowe
bulion warzywny
curry
pieprz kajeński (opcjonalnie)
bazylia
oregano
olej do smażenia

Przygotowanie:

Kotlety sojowe namoczyć w bulionie, posypać curry, pieprzem kajeńskim, bazylią i oregano. Na patelni podgrzać niewielką ilość oleju, smażyć kotlety.

Sałatę porwać na małe kawałeczki (nie pokroić, bo ponoć to niezdrowe), pomidory na plastry. Tortillę podgrzać w piekarniku/ mikrofalówce (przy opcji piekarnik należy uważać, by nie trzymać za długo, bo wyjdzie chrupek) Podsmażone kotlety pokroić w kostkę. Na placek tortilli położyć sałatę, pomidora, papryczki jalapeno, pokrojone w kostkę kotlety sojowe, polewać sosem salsa. Voila!

Wskazówki i uwagi:

Radzę uważać z jalapenos - bardzo, bardzo ostre:)
Nadesłał(a) ~mo!, dnia: Aug 30, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: