puszka.pl - pysznie!

Bakłażan faszerowany czosnkowym kuskusem z pomidorami, groszkiem i oliwkami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

2 bakłażany
150 g kuskusu
2 pomidory
1 cebula
2 łyżki groszku
3-4 ząbki czosnku
10 oliwek
natka pietruszki
2 łyżki uprażonych pestek słonecznika i dyni

sos sojowy (1-2 łyżki)
oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Bakłażany tniemy na połowy, wydrążamy część miąższu.

Kuskus przygotowujemy z sosem sojowym według instrukcji z opakowania. Miąższ bakłażanów, pomidory i cebulę kroimy, podduszamy na oliwie i dodajemy kuskus, groszek, czosnek (zmiażdżony), pokrojone oliwki, posiekaną natkę pietruszki i pestki. Wszystko mieszamy i nadziewamy bakłażany.

Układamy je w żaroodpornym naczyniu, podlewamy wodą, zapiekamy pod przykryciem w piekarniku 40-50 minut.
Nadesłał(a) Wanieczek, dnia: Aug 30, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: