puszka.pl - pysznie!

Samosy - rożki hinduskie z kalafiorem, ziemniakami i groszkiem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
3 szkl. mąki razowej
1 szkl. wody
1 łyżeczka soli

6 łyżek ghi (lub oleju do smażenia, np. sojowego)

farsz warzywny:
1 kalafior
0.2 kg ziemniaków
1/4 szkl. groszku
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka anyżu
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszk.
1/4 łyżeczki asofetidy (lub suszonej cebuli)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki goździków
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka soli
2 łyżki ghi (lub oleju do smażenia)

Przygotowanie:

Zmieszać składniki ciasta i wyrabiać je rękami przez ok. 10 min. Skropić wodą, przykryć ściereczką i odstawić na kilkadziesiąt minut.

Warzywa ugotować (najlepiej na parze), następnie wymieszać lub zgnieść na pastę. Masalę robimy zasmażając w małej ilości ghi lub oleju rozdrobnione przyprawy. Zmieszać razem z warzywami.

Z ciasta uformować kulki średnicy ok. 5 cm. Z kulek wałkować placki i przeciąć na połowę. Z połówek placków tworzyć stożki sklejając proste krawędzie. Nadzienie nakładać do 2/3 wysokości stożka. Następnie skleić półkoliste krawędzie i modelować ząbki.

Smażyć na dobrze rozgrzanym ghi lub oleju (samosy powinny pływać nie dotykając dna naczynia). Wyjmować, gdy będą brązowe i wysuszyć na sitku.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Wegetariańska książka kucharska (serwis już nie istnieje)

Twoje zapiski: