Dostępne w handlu różnorodne "Muesli" mają bardzo mało wspólnego z pierwowzorem surówki owocowo-zbożowej opracowanej na początku naszego wieku przez doktora Bircher-Bannera. Poniżej zamieszczam przepis na oryginalne Muesli.
1 łyżeczka płatków owsianych
1 łyżeczka soku z cytryny
1 duże jabłko
1 łyżeczka zmielonych orzechów lub migdałów
1 łyżeczka rodzynek
woda
3 łyżki jogurtu [dla wegan istnieją roślinne alternatywy - jogurty lub deserki do nich podobne]
Przygotowanie:
Płatki owsiane namoczyć przez kilka godzin (lub przez noc) z dodatkiem soku z cytryny.
Następnie utrzeć jabłko, pokruszyć orzechy i wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Jeść bezpośrednio po przyrządzeniu.
Wskazówki i uwagi:
Skład muesli można dowolnie kształtować, ale nie należy zapominać o charakterze surówki - nie powinna się z niej zrobić zupa mleczna albo surówka zbożowo-owocowa.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2000-09-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Wegetariańska książka kucharska (serwis już nie istnieje)