puszka.pl - pysznie!

Pasztet sojowy z cebulą i majerankiem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 szkl. soi
1 łyżeczka soli
3 ząbki czosnku
2 duże cebule
bułka tarta
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub 1/3 szkl. mąki owsianej
majeranek
pieprz ziołowy
papryka słodka
olej słonecznikowy
ew. duszone grzyby

Przygotowanie:

Soję zamoczyć na kilka godzin. Następnie gotować z solą i ząbkami czosnku, w małej ilości wody, przez ok. 1-1,5 godz.

Ugotowaną soję zmielić w malakserze lub dwukrotnie przez maszynkę do mielenia. Zmielić też surowe cebule i dodać suchą bułkę tartą, aby wchłonęła resztę sosu, w którym gotowała się soja. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną lub owsianą, sól i inne przyprawy oraz trochę oleju. Można dorzucić też pokrojone, duszone grzyby.

Piec w piekarniku przez ok. 1/2 godziny.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Wegetariańska książka kucharska (serwis już nie istnieje)

Twoje zapiski: