mąka (użyjcie swojej ulubionej)
jajka (3 sztuki, z czego tylko 1 żółtko potrzebne będzie do ciasta)
masło - pół kostki
ew. proszek do pieczenia
kurki
oliwa do smażenia
sól
pieprz
rozmaryn (ulubione)
ewentualnie starty ser
bułka tarta lub mąka do wysypania formy
Przygotowanie:
Najpierw ciasto. Składniki powinny być schłodzone. Szybko zagniatamy ciasto z mąki, żółtka, zimnej wody, masła i ewent. proszku. Wkładamy do lodówki.
Kurki klasycznie - myjemy i smażymy na oliwie, powinny odparować. Doprawiamy solą i pieprzem.
Formę do tarty smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą lub mąką, wylepiamy ciastem starannie, nakłuwamy w kilku miejscach i pieczemy do lekkiego zbrązowienia.
Formę z ciasta napełniamy kurkami, zalewamy zmiksowanymi jajkami z dodatkiem ziół i ew. tartego sera. Pieczemy do zbrązowienia. Podajemy z natką i sałatką z pomidorów na przykład.
Nadesłał(a) ewa_z_drzewa,
dnia: 2009-08-11 22:35:59.777
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.