puszka.pl - pysznie!

Chana masala (z ciecierzycy i ziemniaków)

Przepyszne, bogate w smaku danie. Zrobiłam wczoraj na obiad i zwaliło mnie z nóg.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1 cebula
kilka ząbków czosnku
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
2 ziemniaki
puszka ciecierzycy/ namoczona i ugotowana ciecierzyca
1 łyżeczka curry (ilości przypraw można spokojnie zmieniać)
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
3 łyżki przecieru pomidorowego
3/4 szklanki mleka kokosowego
2 łyżeczki garam masala

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażyć posiekane cebulę, czosnek i starty imbir, aż będą miękkie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, curry, kumin i 1/4 szklanki wody, poczekać aż woda wyparuje.

Dodać pozostałe składniki oprócz garam masali, dobrze wymieszać, zakryć i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Przed podaniem dodać garam masalę.

Wskazówki i uwagi:

Podawać z ryżem/ chapati itd. Pasuje do tego chutney.
Nadesłał(a) aleksandra, dnia: 2009-08-10 23:21:57.907
Źródło/autor przepisu: vegweb.com

Twoje zapiski: