puszka.pl - pysznie!

Makaron z cukinią

Moim zdaniem najpyszniejszy sposób na cukinię i zastanawiam się, czy nie również na makaron (choć puszkowy makaron z brokułami stanowi poważną konkurencję)...


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

paczka makaronu (najlepiej łazanki, świderki lub coś podobnego)
2 młode cukinie
2 nieduże cebule
4 ząbki czosnku
olej/ oliwa do smażenia
sól
bazylia
oregano

Przygotowanie:

Cukinie umyć i pokroić w sporą kostkę (młode - nie obierać ze skórki!). Posolić i odstawić na sitku/durszlaku do odpuszczenia wody.

Makaron ugotować al dente.

Cebulę i czosnek posiekać drobno i zeszklić na oliwie. Dodać odsączoną cukinię i smażyć przez chwilę. Dodać po łyżeczce bazylii i oregano i smażyć aż cukinia zmięknie. Dodać makaron, wymieszać, można jeszcze chwilę zostawić na patelni, żeby się przegryzło. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Proporcje pomiędzy cukinią a makaronem są orientacyjne, bo tutaj wszystko jest pyszne i nie ma znaczenia czego jest więcej;)
Nadesłał(a) Olga, dnia: 2009-08-10 10:57:43.481
Źródło/autor przepisu: opakowanie łazanek Lubelli

Twoje zapiski: