puszka.pl - pysznie!

Agliata - średniowieczny sos czosnkowy z imbirem i cynamonem

Jako że czosnek wymaga upieczenia w piekarniku, dobrze jest zaplanować wszystko tak, by można go było przygotować przy okazji pieczenia innej potrawy.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

20 ząbków czosnku
2 czubate łyżki miękiszu czerstwego chleba
250 ml bulionu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta goździków
sól

Przygotowanie:

18 ząbków czosnku pieczemy przez 30 minut w folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do 200°C. Chleb namaczamy w małej ilości bulionu.

Obieramy ząbki pieczonego i surowego czosnku. Wszystko ucieramy, dodając powoli resztę bulionu i przyprawy, aż powstanie jednolita, aksamitna masa. Solimy, stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez parę minut. Podajemy na gorąco.
Nadesłał(a) ~pat, dnia: 2009-08-09 13:26:57.854
Źródło/autor przepisu: Kuchnia, przepisy ze średniowiecznych weneckich i toskańskich książek przygotowała Tessa Capponi-Borawska

Twoje zapiski: