puszka.pl - pysznie!

Papryka nadziewana kaszą gryczaną z pieczarkami

Czerwona papryka nadziewana kaszą gryczaną, pieczarkami i cebulką. Z surówką smakuje wyśmienicie :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

2 czerwone papryki
1 torebka kaszy gryczanej (2/3-1 szkl.)
200 g pieczarek
2 średnie cebule
olej do smażenia
sól
pieprz
ew. inne przyprawy

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie. Paprykę (najlepiej wybrać dłuższe, lecz smuklejsze) umyć, a następnie sparzyć wrzątkiem. Pieczarki zetrzeć na tarce, cebulkę pokroić na drobne kosteczki i razem poddusić.

Połączyć kaszę oraz uduszoną cebulę z pieczarkami. Przyprawić wg własnego uznania.

Odkroić wierzch papryki, wyczyścić dokładnie środek.
Nafaszerować paprykę, a później przykryć ją "wieczkiem".
Włożyć do naczynia żaroodpornego i podlać odrobiną wody.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
Podawać z surówkami - SMACZNEGO!!!
Nadesłał(a) martucholec, dnia: Aug 6, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: