puszka.pl - pysznie!

Surówka z kopru włoskiego (fenkuła) i pomidorów


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: dla 2 osób

1 koper włoski (fenkuł)
1-2 pomidory
4 łyżki oliwy/oleju
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
ew. trochę koperku lub natki do dekoracji

Przygotowanie:

Fenkuła umyć, przekroić na pół/ ćwiartki i posiekać na plasterki. Posolić, popieprzyć, dodać sok z cytryny i olej/oliwę. Odstawić do lodówki na min. 10 min, ale lepiej na pół godziny. Można fenkuła przygotować wcześniej i wstawić go nawet na kilka godzin, smaki się lepiej przegryzą i będzie przepyszny :)

Pomidora obrać ze skórki, pokroić w ósemki czy jak kto chce. Dodać do kopru, najlepiej już na talerzu, żeby pomidor w czasie mieszania i przekładania się nie rozpadł. Można go jeszcze odrobinę posolić i skropić oliwą. Ozdobić odrobiną zieleniny i gotowe.
Nadesłał(a) ~maxi, dnia: 2009-08-05 10:48:04.507
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: