2 puszki czerwonej fasoli
1 opakowanie tofu (może być tofu feta)
mały słoiczek mini kolb kukurydzy
oliwa z oliwek lub olej
sok z cytryny
chili w proszku
sól
ew. przyprawa meksykańska (np. Kamis)
drobno posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Tofu kroimy w kostkę i wrzucamy do salaterki, posypujemy przyprawami (w ilości według uznania), skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy oliwą. Odstawiamy. Odlaną z zalewy fasolkę przepłukujemy na sitku, odstawiamy do odsączenia. Mini kolby kukurydzy kroimy na kawałeczki, dodajemy razem z fasolką do tofu i całość mieszamy. Na koniec można dodać natkę i ew. doprawić do smaku.
Wskazówki i uwagi:
Jeśli wykorzystujemy tofu feta, które samo w sobie jest słone, oczywiście dodajemy mniej soli.
Nadesłał(a) Mockingbird,
dnia: 2009-08-03 21:13:52.209
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.