puszka.pl - pysznie!

Sałatka z czerwonej fasolki i tofu


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

2 puszki czerwonej fasoli
1 opakowanie tofu (może być tofu feta)
mały słoiczek mini kolb kukurydzy

oliwa z oliwek lub olej
sok z cytryny
chili w proszku
sól
ew. przyprawa meksykańska (np. Kamis)
drobno posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Tofu kroimy w kostkę i wrzucamy do salaterki, posypujemy przyprawami (w ilości według uznania), skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy oliwą. Odstawiamy. Odlaną z zalewy fasolkę przepłukujemy na sitku, odstawiamy do odsączenia. Mini kolby kukurydzy kroimy na kawałeczki, dodajemy razem z fasolką do tofu i całość mieszamy. Na koniec można dodać natkę i ew. doprawić do smaku.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli wykorzystujemy tofu feta, które samo w sobie jest słone, oczywiście dodajemy mniej soli.
Nadesłał(a) Mockingbird, dnia: 2009-08-03 21:13:52.209
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: