20 dkg suchego ryżu
30 dkg kurek
oliwa do smażenia
tymianek
sól morska
zielona pietruszka do posypania
Przygotowanie:
Ryż namaczamy i solidnie płuczemy, a następnie odsączamy na sicie. Grzyby czyścimy i płuczemy.
Na patelnię lub do garnka o solidnym dnie wlewamy oliwę, wrzucamy gałązkę tymianku, chwilę smażymy, a następnie wsypujemy umyty ryż, mieszamy do chwili aż się zeszkli i wchłonie oliwę, zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól, przykrywamy, mieszamy od czasu do czasu - klasycznie, jak na risotto, ziarenka nie powinny się lepić do siebie.
Kurki smażymy na oliwie. Mieszamy ryż z grzybami, doprawiamy, podajemy posypane natką, pyszne z warzywami na parze (u mnie - mamut :)). Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Znakomicie się przechowuje w lodówce, pyszne też na zimno!
Nadesłał(a) ewa_z_drzewa,
dnia: 2009-07-31 22:14:47.61
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.