50 dag bobu
2-3 ząbki czosnku
sól do smaku
tymianek (ok. łyżeczkę)
sos winegret: 2 łyżki oliwy/ oleju z pestek winogron/ jakiegokolwiek oleju
1 łyżka ostrej musztardy
sól do smaku
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Bób gotować ok. 20 minut, wystudzić, obrać ze skórki. Wrzucić do miski, zmiażdżyć 2-3 ząbki czosnku, dodać soli, tymianku (ok. łyżeczkę), wymieszać.
Sos: Do oliwy dodać musztardę, następnie sól i sok z cytryny. Sałatkę polać sosem, najlepiej pozostawić na około 15 minut przed podaniem - wtedy tymianek i czosnek dobrze się przegryzie z bobem.
Wskazówki i uwagi:
Sałatka ma kwaśnawe zabarwienie, więc jeśli ktoś wolałby mniej kwaśną, polecam dać połowę porcji cytryny i musztardy.
Z koperkiem też smakuje nieźle. Smacznego!
Nadesłał(a) emeline,
dnia: 2009-07-30 10:37:20.79
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.