Marchew na ostro (kuchnia krymska)
Potrawa charakterystyczna dla Krymu, choć podobno nie należy ani do kuchni ukraińskiej, ani rosyjskiej, ani tatarskiej. Stanowi smakowity, ostry dodatek do łagodniejszych potraw.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1/2 kg marchwi
1/4 szklanki oleju sojowego
2 łyżki octu
5-7 ząbków czosnku
sól
cukier
pieprz
papryka
kolendra mielona
Przygotowanie:
ponad 1 dzień
Marchew zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać 3 łyżki oleju sojowego oraz 2 łyżki octu. Pomieszać i zostawić na 2 godziny.
Następnie przyprawić, zalać wrzącym olejem i dodać rozdrobniony czosnek. Odstawić na dobę, by potrawa uzyskała właściwy aromat i smak.
Wskazówki i uwagi:
Przyznam się, że jeszcze tego sama nie robiłam.
Natomiast jadłam w krymskiej stołówce i było bardzo dobre.
Twoje zapiski: