puszka.pl - pysznie!

Marchew na ostro (kuchnia krymska)

Potrawa charakterystyczna dla Krymu, choć podobno nie należy ani do kuchni ukraińskiej, ani rosyjskiej, ani tatarskiej. Stanowi smakowity, ostry dodatek do łagodniejszych potraw.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 kg marchwi
1/4 szklanki oleju sojowego
2 łyżki octu
5-7 ząbków czosnku
sól
cukier
pieprz
papryka
kolendra mielona

Przygotowanie:

Marchew zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać 3 łyżki oleju sojowego oraz 2 łyżki octu. Pomieszać i zostawić na 2 godziny.

Następnie przyprawić, zalać wrzącym olejem i dodać rozdrobniony czosnek. Odstawić na dobę, by potrawa uzyskała właściwy aromat i smak.

Wskazówki i uwagi:

Przyznam się, że jeszcze tego sama nie robiłam.
Natomiast jadłam w krymskiej stołówce i było bardzo dobre.
Nadesłał(a) Zulejka, dnia: 2009-07-26 17:55:49.337
Źródło/autor przepisu: "Krym. Półwysep rozmaitości" Artur Grossman, Wydawnictwo Bezdroża

Twoje zapiski: