puszka.pl - pysznie!

Gołąbki z farszem ziemniaczano-jaglano-grzybowym


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kapusta (potrzebujemy ok. 15 dużych liści)
1 kg ziemniaków
3/4 szklanki suchej kaszy jęczmiennej
2 szklanki wody
10 dag pieczarek lub kilka suszonych grzybów
2 cebule
olej do smażenia

sól
pieprz
pieprz ziołowy
ew. nasiona kopru, gałka muszkatołowa lub inne

Przygotowanie:

Kaszę jęczmienną ugotować na gęsto. Ziemniaki zetrzeć na tarce i odcedzić z nadmiaru wody. Grzyby i cebulę podsmażyć na oleju.

Ziemniaki, cebulę, grzyby i przyprawy włożyć do miski i wymieszać. Odstawić.

Kapustę obgotować (można w mikrofali), żeby liście stały się bardziej elastyczne i dały się pooddzielać bez rozrywania. Zewnętrzne, brzydsze liście zostawić na boku, nie wyrzucać. Z reszty skroić grube nerwy na płasko.

Nakładać nadzienie i zwijać. Układać na blasze wysmarowanej olejem, skropić olejem i polać wywarem z kapusty lub wodą. Aby gołąbki się za bardo nie zrumieniły/ nie przypaliły, można je przykryć wcześniej zdjętymi, zewnętrznymi liśćmi kapusty.

Wstawić do niezbyt mocno nagrzanego piekarnika na pół godziny.
Nadesłał(a) ~ws, dnia: 2009-07-23 10:22:15.656
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: