Mleko z kaszy jaglanej i moreli suszonych
Można użyć np. do przyrządzania kaszek i płatków śniadaniowych.
Bajaderka: "Kombinacji jest wiele i myślę, że warto zacząć wprowadzać maluchom takie właśnie mleczka... moja Jagoda lubiła jaglano-jabłkowe, jaglano-jagodowe, jaglano-morelowe... smaczek mają lekko słodki..."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
3 łyżki kaszy jaglanej (lub ryżu naturalnego)
2-3 suszone niesiarkowane morele (lub inne owoce, np. jabłka czy jagody)
oliwa lub jak masz olej z pestek dyni
woda mineralna
Przygotowanie:
3 łyżki dokładnie umytej i podprażonej kaszy (leciutko) gotujesz ok. 10-15 minut. Dodajesz z 2-3 suszone niesiarkowane morele, także umyte i namoczone, gotujesz jeszcze z 5 minut. Dodajesz oliwę lub jak masz olej z pestek dyni (ja polecam Fandlerów, bo jest rewelacyjny w smaku). Mielisz wszystko z dodatkiem wody mineralnej...
Zamiast moreli możesz dodać inne owoce, możesz też zamiast jaglanej dać ryż naturalny.
Twoje zapiski: