Zielona sałatka z selera naciowego, awokado i mięty
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 2 osób
4 łodygi selera naciowego
natka pietruszki
1-2 listki mięty
3-4 łyżki oliwy z oliwek (najlepsza oliwa z pierwszego tłoczenia - ma zielony kolor)
dojrzale awokado
sól
pieprz
cukier
Przygotowanie:
1. Pokroić łodygi w cienkie plasterki (półksiężyce) i włożyć do miseczki.
2. Posypać selera drobno posiekaną pietruszką i pokrojonymi w cienkie paseczki listami mięty.
3. Dodać szczyptę cukru, pieprzu i soli.
4. Polać sałatkę oliwą i wymieszać.
5. Na końcu dodać awokado [*].
Ja jem sałatkę z wegańskimi kotletami. Smacznego.
Wskazówki i uwagi:
[*] Awokado powinno być miękkie i ładnie zielone w środku. Najlepiej nakroić je dookoła pestki - nie zdejmować skórki, rozdzielić połówki, wyjąć pestkę, łyżeczką wyskrobać miąższ.
Nadesłał(a) helutka67,
dnia: 2009-07-17 11:06:24.081
Źródło/autor przepisu: Helena Larks