puszka.pl - pysznie!

Bułeczki francuskie z amarantusem

Przygotowanie bułeczek to max. 2 godziny pracy i czekania na zmianę + 40 min. pieczenia.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 filiżanki mąki pszennej
1 filiżanka mąki z amarantusa
szczypta soli
3 łyżeczki masła lub margaryny
1,5-2 filiżanki wody
2-3 łyżeczki drożdży

Przygotowanie:

Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać rozdrobnione masło. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut.

Wymieszać mąkę z drożdżami i wyrobić ciasto. Ciasto odstawić na 45-60 minut.

Formować małe bułeczki i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Zostawić na następne 30-40 minut.

Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: Sep 1, 2000
Źródło/autor przepisu: Szarłat - strona firmy oferującej produkty z amarantusa

Twoje zapiski: