puszka.pl - pysznie!

Bakłażanowy krem (pasta) z orzechami włoskimi i odrobiną czosnku

Podawać na przekąskę z grzankami, bułką lub pitą.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1-2 bakłażany
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oliwy
2-3 łyżki pokruszonych włoskich orzechów (albo więcej :)
1 ząbek czosnku
1/3 zielonej papryki (chyba nie jest taka bardzo konieczna... jak dla mnie)
1 papryczka jalapeno lub odrobina ostrej papryczki w proszku
sól
pieprz

Przygotowanie:

Upieczonego bakłażana odcedzić i odcisnąć, zdjąć skórkę i usunąć gorzkie nasiona. Drobno posiekać, skropić sokiem z cytryny. Ucierając, stopniowo dodawać oliwę.

Czosnek utrzeć. Paprykę pokroić w kostkę. Jalapeno drobno posiekać. Bakłażany wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić.
Nadesłał(a) ~xoa, dnia: 2009-07-15 09:30:46.859
Źródło/autor przepisu: Agnieszka Kręglicka, ugotuj.to

Twoje zapiski: