puszka.pl - pysznie!

Fava - grochowa pasta do pieczywa

Ja tam lubię pasty z grochu :) Wcześniej zazw. jadłam puree z dodatkiem m.in. majeranku, ale doszłam do wniosku że czas na zmiany :) Fava to potrawa z kuchni greckiej.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

żółty groch łuskany (100 g)
1 szkl. oliwy
sól
pieprz
listek laurowy
sok z jednej cytryny
czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę

Przygotowanie:

Ugotować groch do zupełnej miękkości w osolonej wodzie z listkiem laurowym. Odcedzić, wyjąć listek. Groch utrzeć na pastę w malakserze lub ręcznie drewnianym tłuczkiem. W czasie ucierania wlewać oliwę i sok z cytryny, doprawić pieprzem i solą. Podawać do chleba posypane cebulą.
Nadesłał(a) ~xoa, dnia: Jul 14, 2009
Źródło/autor przepisu: Agnieszka Kręglicka, ugotuj.to

Twoje zapiski: