puszka.pl - pysznie!

Placki (tortillas) amarantusowe

Te tradycyjne placki są zawijane z warzywami lub sałatą i podawane na gorąco. Placki te są także pieczone bez nadzienia jako chrupiący chleb, maca.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 filiżanka mąki z amarantusa
1 filiżanka mąki kukurydzianej
sól, 2 łyżki oleju, filiżanka wody

Przygotowanie:

Obie mąki wymieszać. Olej i ciepłą wodę dodawać powoli zagniatając ciasto.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na cienkie okrągłe placki.
Piec na rozgrzanej patelni bez oleju na złoto-brązowy kolor.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: Sep 1, 2000
Źródło/autor przepisu: Szarłat - strona firmy oferującej produkty z amarantusa

Twoje zapiski: