puszka.pl - pysznie!

Moja musaka - zapiekanka z ziemniakami, miksem warzyw, bakłażanami i pomidorami

Moja wersja musaki jest wymyślona specjalnie dla moich gości wege, podczas gdy reszta zjada mięsną wersję tego dania. Przy małym nakładzie pracy można zadowolić wszystkich...


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

kilka dużych ziemniaków
2 małe bakłażany lub 1 duży
warzywa, np:
- cukinia
- cebula
- marchew
- pietruszka
- pieczarki
- albo co tam jest w domu (nie polecam dużych ilości selera)
pomidory (1 puszka krojonych lub odpowiednia ilość świeżych)

oliwa z oliwek do smażenia (koniecznie dobra)
zioła typowe dla kuchni włoskiej (bazylia, oregano, tymianek)
sól
ew. świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki gotuję w mundurkach na lekko twardo (będą się jeszcze piekły). Bakłażana kroję w kostkę (bo obsmażanie go w plastrach zajmowało zbyt dużo czasu ;-), solę i odstawiam na sitku na ok. 20 min., żeby pozbyć się goryczki.

W międzyczasie przygotowuję warstwę warzywną: wszystkie warzywa jakie lubię siekam lub ścieram na tarce. Ja daję często malutką cukinię, małą cebulę, małą marchewkę, kawałek pietruszki, kilka pieczarek... podsmażam na patelni z oliwą, ziołami i solą, potem dolewam pomidorki (niecała puszka) i duszę do miękkości, aż woda trochę odparuje.

Bakłażana płuczę pod wodą, lekko wycieram ściereczką i smażę na oliwie. Jeśli "pije" za dużo tłuszczu (a lubi!) podlewam na koniec wodą i czekam, aż będzie miękki.

Ziemniaki przestudzone kroję w plasterki i układam jako 1-szą warstwę. Potem warzywna pasta i bakłażan... W zależności od naczynia (żaroodporne, mała blacha, tortownica) układam warstwy. Czasem wylewam na górę resztę pomidorów i doprawiam solą i ziołami. Do piekarnika na jakieś pół godziny, aż w środku będzie gorące. Pyyyycha.

Wskazówki i uwagi:

* Moja rada: jeśli pomidory są kwaśne, a takie mamy zazwyczaj w kraju, dobrze do nich dodać trochę cukru lub miodu (małą łyżeczkę).
* Całość dość dobrze komponuje się z żółtym serem na wierzchu (ja daję jakiś zwykły i parmezan).
* Świetne do odgrzewania. Nawet warto przygotować dzień wcześniej.
Nadesłał(a) rozalinda_7, dnia: Jul 12, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: