7-8 dorodnych łodyg rabarbaru (ok. 700-800 g)
kostka masła
1 i 1/3 szklanki cukru
ok. szklanki mąki
cynamon
Przygotowanie:
Rabarbar obrać, pokroić na centymetrowe kawałki. Na patelnię wlać 5 łyżek wody, wrzucić rabarbar i mieszając dusić na niewielkim ogniu z cukrem (3/4 szklanki) i cynamonem aż kawałki rabarbaru rozpadną się i powstanie masa.
Łyżkę masła odłożyć, pozostałe zagnieść na kruche ciasto z mąką i 1/4 szklanki cukru. Ciasto powinno być plastyczne i nie powinno kleić się do rąk, lepiej nie dodawać całej mąki od razu, tylko podsypywać - może się okazać, że mąki trzeba więcej lub mniej. Ciasto wyłożyć na posmarowaną masłem foremkę do tarty, uformować spód.
Łyżkę masła, 2 łyżki mąki i 1/3 szklanki cukru wrzucić do miseczki i zrobić kruszonkę: pognieść niedbale masło palcami, aż powstaną nieduże grudki masła obtoczone w mące i cukrze. Zamiast zwykłego cukru można użyć trzcinowego.
Schłodzoną masę rabarbarową wyłożyć na przygotowany spód, posypać kruszonką. Piec ok. 25 min w temp. 180 st. C.
Wskazówki i uwagi:
Ilość cukru w cieście należy zmieniać zgodnie z upodobaniami, pamiętając, że rabarbar jest wściekle kwaśny ;-)
Ciasto smakuje wyśmienicie na ciepło z gałką lodów waniliowych.
Nadesłał(a) Rovdyr,
dnia: 2009-06-30 23:28:44.459
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.