puszka.pl - pysznie!

Ryż z cukinią i fasolką

Pyszny na ciepło i zimno.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ryż (u mnie pełnoziarnisty okrągły)
cukinia młoda
młoda fasolka szparagowa
sól
zioła wedle uznania (u mnie świeży tymianek)
pestki dyni
opcjonalnie bulion warzywny
oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Fasolkę gotujemy na parze. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na oliwie.
Ryż przygotowujemy jak na risotto - płuczemy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i zalewamy gorącym bulionem warzywnym lub wrzątkiem. Mieszamy od czasu do czasu aż wchłonie płyn i zmięknie.

Do ryżu dodajemy warzywa, doprawiamy, przesmażamy na oliwie, posypujemy uprażonymi pestkami dyni. Pyszny z sałatką z pomidorów. Smacznego :)

Wskazówki i uwagi:

Można spożywać w charakterze sałatki. Pestki nadają lekko orzechowy smak.
Nadesłał(a) ewa_z_drzewa, dnia: Jun 26, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: