2 łyżki masła/margaryny
2 łyżki miodu/ słodu
2 łyżki oliwy z oliwek (z drugiego tłoczenia)
ok. 1,5 szklanki wody
ew. troszkę cukru pudru do posypania
Przygotowanie:
Nastawić piekarnik na 200°C.
Kaszę mannę podprażyć na patelni, nie zapominając jej mieszać. Do rozgrzanej wrzucić masło/margarynę - niech się roztopi. Kaszę z masłem/margaryną przełożyć do miski i dodać resztę suchych składników oraz szklankę posiekanych daktyli, wymieszać.
Dodać miód i oliwę z oliwek, wymieszać. Dodać wodę, wymieszać. Przelać do foremki, umieścić w rozgrzanym piekarniku na około 20-25 minut.
Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem, jeśli ma się ochotę na słodszą wersję.
Wskazówki i uwagi:
Prażoną kaszę należy mieszać dość często.
Uwaga, nie jestem pewna co do ilości wody, może być więcej lub mniej... masa powinna mieć konsystencję śmietany.
Nadesłał(a) rabarbar,
dnia: 2009-06-24 12:15:49.702
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.