Słodki suflet z amarantusa
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
300 g amarantusa
szczypta soli
laska wanilii
laska cynamonu
75 g masła + jeszcze trochę do wysmarowania firemki
skórka z połowy cytryny
100 g rodzynek
3 jajka
100 g miodu
30 g posiekanych migdałów
Przygotowanie:
Amarantus ugotować w potrójnej ilości wody (1l) z solą, wanilią i cynamonem (doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu
przez 15 minut). Dodać do tego masło, startą skórkę cytryny, rodzynki, żółtka i miód, wymieszać. Białko ubić na gęstą pianę. Dodać do amarantusa z dodatkami i wymieszać delikatnie.
Natłuścić foremkę i napełnić masą amarantusową. Przystroić migdałami. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 45 minut.
Twoje zapiski: