puszka.pl - pysznie!

Słodki suflet z amarantusa


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

300 g amarantusa
szczypta soli
laska wanilii
laska cynamonu

75 g masła + jeszcze trochę do wysmarowania firemki
skórka z połowy cytryny
100 g rodzynek
3 jajka
100 g miodu

30 g posiekanych migdałów

Przygotowanie:

Amarantus ugotować w potrójnej ilości wody (1l) z solą, wanilią i cynamonem (doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu
przez 15 minut). Dodać do tego masło, startą skórkę cytryny, rodzynki, żółtka i miód, wymieszać. Białko ubić na gęstą pianę. Dodać do amarantusa z dodatkami i wymieszać delikatnie.

Natłuścić foremkę i napełnić masą amarantusową. Przystroić migdałami. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 45 minut.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2000-09-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: ze starej strony firmy Szarłat (oferuje produkty z amarantusa)

Twoje zapiski: