puszka.pl - pysznie!

Tartaletki ze szpinakiem i słonym bundzem

Efektowne, a niezbyt czasochłonne danie. Pyszne na ciepło i na zimno.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

ciasto kruche:
mąka
masło
zimna woda
ew. żółtko i odrobina proszku do pieczenia
możemy też dodać np. suszone pomidory, pestki, etc.

bułka tarta do wysypania foremek

nadzienie:
szpinak
czosnek
oliwa do smażenia
bundz słony
prażone pestki dyni albo orzechy włoskie lub pinoli (pinii)
pomidor
tarty ser do posypania (u mnie grana padano, może też być oscypek)

Przygotowanie:

Ciasto kruche: zagniatamy szybko (składniki powinny być silnie schłodzone), władamy do lodówki na pół godziny (ciasto można też przygotować wcześniej i zamrozić).

Foremki smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką, wypełniamy ciastem, ugniatamy je i nakłuwamy delikatnie (można obciążyć np. suchą fasolką); pieczemy do lekkiego zbrązowienia.

Szpinak myjemy, obcinamy ogonki, wrzucamy na oliwę z płatkami czosnku, odparowujemy.

Ostudzone tartaletki wypełniamy szpinakiem, bundzem, posypujemy prażonymi pestkami dyni (nadają lekko orzechowy smak), na wierzch kładziemy plastry pomidora, posypujemy serem. Pieczemy do roztopienia serów i lekkiego zbrązowienia całości.

Wskazówki i uwagi:

Można użyć formy do muffinek.
Nadesłał(a) ewa_z_drzewa, dnia: Jun 14, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: